Jelenlegi hely

A konyhába milyen szín illik?

színes konyha

Színválasztás a konyhában 

  

Álmaid konyhájának megtervezésekor az egyik legelső feladat a színvilág és a stílus meghatározása, hiszen mint minden tervezés esetén, itt is a távlati képtől haladunk az apróbb részletek felé.  

  

  

Vannak, akiknek határozott elképzelései vannak arról, milyen konyhát szeretnének és követve kedvenc színük hívó szavát, ragaszkodnak például a narancssárga vagy hupikék színhez bármi áron. Ők azon szerencsések, akik akkor is örülni fognak a narancssárga vagy hupikék konyhának, ha az összhatás kissé fura lesz, hiszen a vágyott szín dominál, az ő számukra pedig lényegtelen, hogy a konyhába milyen szín illik

  

Azok számára azonban, akiknek a határozott elképzelésük egy ideális -minden szem számára kellemes-, konyha megépítése vagy újjáépítése, de egyelőre határozott tervek és elképzelések nélkül, kétségbeesetten néznek körbe a színskálás felett, mi most összegyűjtöttünk egy listát a főbb szempontokkal, mire érdemes odafigyelni, mely kérdéseket tegyük fel magunknak az tervezés előtt vagy során: 

 

  

Milyen stílusú konyhát szeretnénk? 
 

Azért érdemes a stílust eldönteni, mert bizonyos stílusok alapvetően meghatározzák a hozzá illő színvilágot is. 

  • Például ha minimalista konyhát szeretnénk magunknak, akkor ebben az esetben a domináns szín a fehér lesz és mellé a fekete, szürke, barna (fa) színek párosulnak. 

 

minimalista konyha

 

 

  • Ha a retro stílus áll közel szívünkhöz, akkor bátran vegyük elő az erőteljes színeket tartalmazó palettát (beleértve a narancssárgát vagy hupikéket is) és ne feledkezzünk el a fekete-fehér kockás csempéről sel. 

A stílus eldöntéséhez mindenféleképpen érdemes az aktuális trendeket és végignézni, hiszen a jelenlegi divatot mindig az igényeknek megfelelően alakítják. 

 

  

Mely színeket kedveljük és melyek dominálnak a többi szobában? 
 

Lépjünk tovább a stílusról a színek világára, hiszen bizonyos esetekben érdemes a konyhabútor és berendezés színeit összehangolni a többi helyiség színeivel. Bizonyos lakásokban kifejezetten törekednek arra, hogy minden szoba egyedi színvilágú legyen, így adva egy igazi színes hangulatot a hétköznapoknak. Ha azonban otthonunkban alapvetően egy meghatározott szín dominál mindenhol, akkor érdemes lehet ehhez a színhez tartani magunkat. 

 

Kőbe vésett szabályok azonban itt sem léteznek, hiszen egy amerikai konyhás nappali esetében az egész tér színe lehet azonos, míg kifejezetten jól mutat, ha a nappali és a konyhabútor színe erősen eltér, ez lehet teljesen eltérő illetve egymást kiegészítő színek kombinációja, így adva vissza 2 szoba hangulatát egy téren belül. 
 

  

Hol helyezkedik el a konyha a többi szobához képest? 
 

Tehát ha még mindig bizonytalanok vagyunk a szín kiválasztásában, akkor egyéb módon is felszínre kerülhetnek  a megfelelő konyha szín ötletek. Például vegyük figyelembe a helyiség elhelyezkedését mind égtáj szempontjából, mind pedig az otthonunk többi helyiségéhez viszonyítva. Az északi fekvésű szobák többnyire hideg áranyalokban tündökölnek. Ha kedveljük a hideg színeket, akkor tökéletes párosítás lehet együtt, ha azonban konyhai alkotásaink helyszínéül a meleg színekben pompázó helyiség az ideális, akkor olyan színt válasszunk, mely egyértelműen kompenzálja a hideg / rideg hatást. 

 

  

Van-e ablaka a konyhának és az hova nyílik? 
 

És ha mindezeket a szempontokat számításba vettük és azt érezzük egyre bizonytalanabbak vagyunk a szín választást illetően, akkor vegyük még figyelembe, hogy van-e ablak leendő konyhánkban, vagy nincs. Egy ablak megléte ugyanis nemcsak a színt határozza meg, de a stílusra is hatással van és máris kezdhetjük a tervezést egy új szemszögből. A konyhai ablak ugyanis lehet zavaró tényező és egyben áldás is. Amennyiben a pakolható helyek számát szeretnénk megnövelni, de egy ablak megakadályoz minket, úgy foghatjuk a fejünket, hogy mégis miért van ablak a konyhán? Ellenben ha fontos számunkra a természetes fény, akkor egy jól elhelyezett ablak teszi igazán otthonossá a helyiséget. 

 

világos konyha

 

És alapvetően sorolhatnánk még a szempontokat, mi alapján érdemes végiggondolni, hogy a konyhába milyen szín illik, azonban a legfontosabb szempont, hogy mi jól érezzük magunkat a konyhában, számunkra jelentsen örömöt az az idő, melyet ott tölthetünk, akár egyedül, akár a családdal. 

 
Kapcsolódó pinek: 
Étkezőasztal