Jelenlegi hely

Ilyen egy igazán kényelmes ágy

kényelmes ágy

Útmutató kényelmes ágy választáshoz
 

Megszámlálhatatlanul sok tanulmány készült mára az alvás fontossságáról. Sőt nem is csak az alvás, hanem a minőségi, pihentető alvás fontosságáról. Így alapvetően ezt a részt át is ugorhatjuk, ugyanis ez tény, hogy alvás, jó alvás kell mindenkinek. Csak érdekességként említjük meg mi is (dobpergés és hatásfokozás), hogy érdemes olykor belegondolni, életünk mekkora részét töltjük ágyban: a köztudatba beépült egyénenkénti ideális alvásmennyiséget 8 órában mérjük, valójában az alvásigény személyenként eltérő és egyedi. És mivel egyéni szükséglete mindenkinek eltérő, így nem kell kétségbe esni, ha valakinek nem 8 óra a kényelmes alvás ideje, ez még nem számít alvászavarnak.

Hogy mennyire fontos az alvás egészségünk megtartásához? Annyira, hogy nemzetközi szinten is helyet kapott a naptárban és minden év, körülbelül március közepén, a tavaszi napéjegyenlőség előtti pénteken tartják az Alvás Világnapját.

Ennek ellenére az alvászavar mára szinte globális méretű népbetegséggé nőtte ki magát. Mindennapi témáink közé tartozik, hogy ki milyen fájó derékkal ébredt, és sajnos ez nem korfüggő. Egyre több fiatal panaszkodik a nem megfelelő alvásról, észre sem véve, hogy életmódjuk homlok egyenest szemben áll a klasszikusnak mondható, egészséges alvási szokásokkal. Pedig az alvás zavar megszüntetése nem kell, hogy orvosi beavatkozást igényeljen. Tudatos odafigyeléssel, a megfelelő eszközök (pl.: kényelmes ágyak) alkalmazásával és életmódbeli változtatásokkal észrevétlenül is közelebb visszük magunkat a pihentető alvás élményéhez.

Mikor az alvást említjük, összetett dologról beszélünk, így nehéz lenne egyetlen dolgot kiemelni, ami teljesen megváltoztatja majd az alvás élményét, érdemes ezért lépésről lépésre végignézni, mely fizikai és mentális eszközök szükségesek a vágyott, pihent állapot eléréséhez. Cikksorozatunk ebben segít, konkrétabban az alváshoz szükséges, fizikai eszközök megfelelő kiválasztásában.

Mi kell egy jó alváshoz?

 • A "kényelmes ágy" egy olyan kifejezés, mely alatt többnyire nem csak egyetlen bútordarabot, hanem egy precízen összeválogatott alvóterületet értünk. Távolról közelítjük a témát, így kezdjük a fekvőhely szerkezetével, az ággyal, ágykerettel, mely - ugyanúgy, ahogyan a ház tartó oszlopai is - szerves részét képezik az alvásnak, még ha csak közvetett módon is.
 • Következik a matrac, amely lehet az ágykerettel egybeépítve (heverő) vagy annak különálló része is. A matrac kétségtelenül az egyik legfontosabb összetevője az alvásnak, de fizikai eszközök tekintetéből egyértelműen az élen jár. Nem megfelelő matrac esetén az első pillanattól kezdve fájdalmassá válhat az alvás a számunkra, hosszabb távon pedig kifejezetten káros hatással lehet az egészség állapotára.
 • Megfelelő matrac kiválasztása után következik az ideális ágynemű. Egy megfelelően kiválasztott paplan olyan hívogatóvá teheti az ágyat, hogy szinte azonnal sikerül elaludni, míg egy alvási stílusunkhoz nem megfelelően választott párna napokra képes a nyak izomzatát merevíteni és zsibbasztani.
 • Az ágynemű pedig akkor éri el a legideálisabb hatást, ha minőségi ágyneműhuzatot választunk mellé, ráadásként pedig olyan színekkel és mintákkal, melyek kedvesek számunkra. Manapság kiváló minőségű szintetikus huzatokat is találhatunk, mi mégis a természetes anyagok mellett tesszük le szavazatunkat és javasoljuk annak is rendszeres tisztítását, hiszen alvás közben egészen sok, testből elpárolgott folyadék csapódik le a huzaton, mely irritálhatja a bőrt hosszú távon.
 • A hálóruhára ugyanaz vonatkozik, mint a huzatra. Legyen könnyed, rugalmas anyag, melyben szabadnak és kényelmesen érezzük magunkat és lehetőleg természetes anyagút válasszunk, mely nem irritálja bőrünket alvás közben.

 

Fekvő terület készen és habár még lehetne fokozni a témát a sötétítéssel, óraketyegéssel, elektronikával, mi most maradjunk vízszintesben, a kényelmes ágyak hívogató ölelésében.

Ebben a cikkünkben elsősorban az ágy kiválasztásának fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet, hiszen olyan ez, mint az alapozás, nem szabad elkapkodni. Nézzük, mely szempontokat érdemes figyelembe venni választás előtt:

 

 1. Ágykeret vagy heverő

  A kettő közötti különbség egyszerű: az ágykeret önmagában csak a keretet és olykor az ágyrácsot tartalmazza, de mindezt matrac nélkül, így az ideális matracot külön választhatod hozzá. A heverő mindezt egyben tartalmazza, így jóval költséghatékonyabb, ellenben kevesebb választási lehetőséget kínál. Gyerekszobába, vendégszobába ideális választás a heverő

 1. Kihúzható vagy átalakítható ágy

  Sokan kedvelik a kanapéágyat, mint bútor kategóriát praktikussága és helytakarékossága miatt. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a heverőhöz hasonlóan, fix matraccal rendelkezi, mely állandó használatra inkább rövid távon javasolt. Mindenesetre rövid és hosszútávon is érdemes ebben a bútor típusban minőséget választani.

 1. Fa vagy kárpitozott ágykeret

  Ágykeretek esetében is számtalan választási lehetőség áll előttünk. A Kárpitozott ágykeretek széles választéka lehetővé teszi, hogy a szoba stílusához válasszunk szövetet / bőrt, míg a fa ágykeret klasszikus vonalaival szinte mindenhova illik, mégis mindenhonnan kitűnik nemes egyszerűségével. Egy minőségi fenyőbútor, legyen az ágy, vagy szekrény, bármely stílusú szobában remekül mutat.

 1. Mekkora a méret?

  Két kérdés merülhet fel bennünk ebben az esetben: egyrészt mekkora ágyat szeretnénk, illetve valójában mekkora ágy fér el az adott térben? Jó tudni, hogy nem csak a klasszikus egyszemélyes (90 cm) és franciaágyak (180 cm) léteznek, hanem 80 cm, 100 cm, 120 cm, 140 cm, 160 cm és 200 cm-es méretben is találunk ágyakat és matracokat is. Amennyiben ettől eltérő méretet szeretnénk, érdemes érdeklődnünk, hiszen rengeteg hazai gyártó vállal egyedi méretezést és egyéb egyedi módosításokat.

 1. Fejtámla, lábvég szükséges?

  Mindennapi használatunk, életvitelünk segít eldönteni, hogy szeretnénk-e bármely keretet ágyunkhoz, és ha igen, milyen stílusban, vagy inkább funkcionalitását tartsuk szem előtt? Például érdemes megfigyelni, honnan fekszünk be az ágyba, hiszen ha mindig a vége felől közelítünk, akkor egy lábvég zavaró lehet. Ha mégis szeretnénk lábvéget, akkor alacsony lábvéggel keressünk ágyat, vagy magas lábvéggel? Ha magas, akkor lehet stílusosabb a számunkra, de máris látjuk lelki szemeink előtt, amint halmokban gyűlik a rádobott ruha rajta? Nézzük végig életmódunkat és érdemes annak megfelelően választani, amivel rövid és hosszú távon is elégedettek lehetünk.

 1. Tárolásra is alkalmas ágy

  Beépített és külső tárolók számtalan lehetősége kínálja választékát azok számára, akiknek az ágy egyben tároló funkciót is jelent. Nem mindegy, mit szeretnénk, hiszen egy alacsony fekvésű ágynál később sem lehetséges tároló alkalmazása helyhiány miatt, miközben a magasított ágy akár a ki-be szállásnál, akár takarításnál okozhat gondot a számunkra.

A listát sorolhatnánk még, bár kiindulási pontnak bőven elég ezeken a kérdéseken végigfutni ahhoz, hogy a vágyott, pihentető alvás érdekében elmondhassuk, megtettük a kezdő, első lépést.

TOP 10 ágy, amit ajánlunk kínálatunkból, hogy segítsünk a döntésben:

 1. Mikel ágy - párnázott háttámla bőr hatású textilből

 2. Triest heverő - különleges háttámlájának köszönhetően kényelmes választás a sarokba

 3. Michigan ágy - letisztult forma, különböző tárolási módok

 4. Focus franciaágy - szépen ívelt háttámla, modern lábakon állva

 5. Free R12 ágykeret - minőségi, erős fából készült ágykeret

 6. Lux heverő - klasszikus forma, ideális gyerek szobába és vendégszobába

 7. Cintia ágykeret - laminált, erezett fa hatású bútorlap

 8. Natália ágykeret - elegáns, klasszikus forma, lábvég nélkül

 9. Dolores fém rácsos ágy - mediterrán stílus fa és fém keverékével

 10. Marinella kihúzható ágy pótággyal - tárolás és pótágy egyben, ideális gyermekek vagy vendégeink számára

 

Tipp: Több bútort is rendelne? Szeretné a szállítást maga intézni? HA így van, a Furgon bérlés lehetőségét is érdemes megfontolnia. 

Kapcsolódó pinek: 
sarok konyha panelba
színes konyha